Tuin van Het Loo

Start Omhoog Google Earth Adressen Activiteiten Zelf iets gevonden? Publicaties

 

Start
Omhoog
Google Earth
Adressen
Activiteiten
Zelf iets gevonden?
Publicaties

Bij werkzaamheden in de tuin van het Loo werden opnieuw onderdelen van de 18e eeuwse tuin ontdekt. Deze zijn in Augustus 2003 door de gemeente archeoloog Maarten Wispelwey met medewerking van de AWA opgegraven.

Het bleek te gaan om de oorspronkelijke afsluiting van de Franse tuin in de vorm van een 2 meter hoog bordes. Onder het bordes langs liep de oude Molenbeek door een vijverbassin. In het bassin stond een fontein terwijl de bodem waarschijnlijk bestond uit een moza´ek van kiezelstenen waarvan er honderden werden gevonden. De 2 meter hoge muur was ook ingelegd met moza´eken die gedeeltelijk nog aanwezig waren.

Een aardige bijkomstigheid was dat op een gravure uit ongeveer 1697 van Petrus Schenk, de aangetroffen situatie precies is weergegeven. Zelfs zo dat op basis van de gravure sommige zandsteen fragmenten weer op hun plaats konden worden gezet.

Na de opgraving werd besloten de tuin ook op deze plaats weer terug te brengen in de oude staat. Op 22 Juni 2009 werd de reconstructie door prinses Margriet geopend.

Een van de markantste vondsten tijdens de opgraving was een koperen plaat met het monogram van William en Mary. Het ornament werd door 1 van de AWA leden gevonden met de metaal detector in het vijverbassin. 

Hoewel in eerste instantie niet duidelijk was waar deze voor had gediend, bleek later dat in het Loo op enkele binnendeuren sloten zitten waarop een soortgelijke  koperen plaat gemonteerd is. 

De gemeente Apeldoorn heeft een nieuwsbrief uitgebracht met de belangrijkste resultaten van de opgraving. Digitaal kunt u deze hier downloaden.

 

Ook in de pers werd aandacht gegeven aan deze opgraving. Zie onder andere:

De Apeldoornse Courant van 21 Oktober 2003

De Apeldoornse Courant van 14 November 2003

De Apeldoornse Courant van 15 November 2003

De Apeldoornse Courant van 24 November 2003

De Apeldoornse Courant van 17 Juni 2009

De Apeldoornse Courant van 22 Juni 2009