Schoonbroek

Start Omhoog Google Earth Adressen Activiteiten Zelf iets gevonden? Publicaties

 

Start
Omhoog
Google Earth
Adressen
Activiteiten
Zelf iets gevonden?
Publicaties

In de loop van de jaren 80 werd door leden van de AWA onderzoek gedaan op een terrein waar volgens de eigenaar funderingen in de grond zaten. Al snel bleek dat het hier om een middeleeuws bouwwerk ging.

In 1992 en 1993 werd door de ROB en RAAP  met medewerking van de AWA een opgraving van het terrein gedaan. Het bleek te gaan om een gebouw van rond 1350 wat waarschijnlijk al na korte tijd is afgebrand.

 

Naast resten van de fundering en van de brug over de gracht werden aardewerk en het ijzerbeslag van de toegangsdeur  gevonden.

Waarschijnlijk ging het hier om een gebouw dat is neergezet in verband met de ontginning van het omliggende gebied en waarin de pachtopbrengsten, zoals graan,  werden opgeslagen. In de archieven uit die periode is sprake van ' Sconebroke' een naam die tot 1977 ook werd gebruikt voor een boerderij 500 meter verderop.

Bij de gemeente Apeldoorn is een brochure te verkrijgen met een meer uitgebreide beschrijving van het huis Schoonbroek en de resultaten van de opgraving. Download de brochure hier.