Activiteiten

Start Opgravingen Google Earth Adressen Activiteiten Zelf iets gevonden? Publicaties

 

Start
Opgravingen
Google Earth
Adressen
Activiteiten
Zelf iets gevonden?
Publicaties

Open Monumentendag 2016

Op zaterdag 10 en zondag 11 september is weer de jaarlijkse monumentendag.

Als Archeologische werkgroep zullen we in dat kader een begeleide wandeling organiseren vanaf Het Leesten, langs archeologische resten in het gebied. De wandeling is ge´nspireerd op een soortgelijke wandeling die de bekende amateur archeoloog Moerman in 1949 in dit gebied hield.

Zin om mee te gaan ? Mail awa.apeldoorn@gmail.com .

De wandeling start in het Open-monumenten-weekend zowel op zaterdag als op zondag om 14 uur op de parkeerplaats van het Leesten en duurt ongeveer 2 uur.

Voor meer informatie over de activiteiten in het monumenten weekend in Apeldoorn zie ook http://www.erfgoedplatformapeldoorn.nl/openmonumenten/omd-locaties/

Onderzoek Engelanderholt

Samen met Probos,  de IVN Apeldoorn en een groot aantal vrijwilligers heeft de AWA in 2014 - 2016  cultuurhistorische resten ge´nventariseerd in de boswachterijen ten zuiden van de A1.

In totaal hebben we ongeveer 10 keer een deel van het terrein bezocht. In het terrein zijn grafheuvels, ijzerkuilen, enkwallen, maar ook resten van de bebossing eind 19e, begin 20e eeuw onderzocht. De landgoederen Bruggelen en Spelderholt vallen binnen het terrein, maar ook het Leesten en de Koppelsprengen.

Op donderdag 14 April 2016 zijn de resultaten gepubliceerd in een prachtige uitgave in de reeks van de Sectie Archeologie van de gemeente Apeldoorn met bijdragen van allerlei achtergrond, waaronder - vanzelfsprekend - archeologie, maar ook de geschiedenis van enkele monumentale woningen, hun bewoners, de geschiedenis van de marken in het gebied, de sprengen tot en met de tweede wereld oorlog.  

De voorraad is beperkt, maar te bestellen (Zie publicaties)

Tijdens het project zijn ook een aantal nieuwsbrieven gemaakt.

Nieuwsbrief Engelanderholt 1
Nieuwsbrief Engelanderholt 2
Nieuwsbrief Engelanderholt 3

Zie ook de website van Probos