De bronsschat van Bruggelen

Start Omhoog Opgravingen Google Earth Adressen Zelf iets gevonden? Publicaties

 

Start
Omhoog
Opgravingen
Google Earth
Adressen
Zelf iets gevonden?
Publicaties

Ten zuiden van de A1 bij Apeldoorn, in het natuurgebied Bruggelen ligt een rij grafheuvels. Oorspronkelijk waren er meer dan 10 maar deze zijn bij de ontginning van de heide verdwenen. Bij de ontginning ergens in de eerste helft van de 20e eeuw is een bronsschat gevonden. De schat bestond uit een bronzen bijl, een armband, fragmenten van drie armbanden, een deel van een mes en van een bronzen staaf.

De voorwerpen zijn op enig moment door juf. Ooster (1879 1965) geschonken en uiteindelijk in museum het Valkhof in Nijmegen terecht gekomen waar ze te bewonderen zijn.

De bijna 3000 jaar oude voorwerpen behoren zeker tot de oudste Apeldoornse sieraden.

Wel blijft de schat een mysterie, want behalve dat ze afkomstig zijn uit Bruggelen, is vrijwel niets over de voorwerpen bekend. Of is er misschien nog iemand die uit overlevering meer kan vertellen over deze schatvondst? Kom het ons vertellen of kom ter plekke kijken tijdens de archeologische rondwandeling door Bruggelen door de Archeologische Werkgroep Apeldoorn. We bezoeken grafheuvels, ijzerkuilen en sprengkoppen en de geschiedenis van het gebied komt dan ook ruim aan bod.  

Op het Leesten kunt u bovendien een bronssmid aan het werk zien samen met zijn vrouw de tingieter. Je mag de smid helpen met het vuur opstoken en bij de tingieter kan je je eigen hangertje maken.

Voor de wandeling graag opgeven via awa.apeldoorn@gmail.com

De wandeling is op 13 oktober 2019 om 11 uur en om 14 uur. Verzamelen bij de kiosk van Het Leesten (Hoenderloseweg 191, 7339 GG Ugchelen)

De bronsschat van Bruggelen (Foto museum Valkhof)