Nationale Archeologiedagen 2018

Start Omhoog Opgravingen Google Earth Adressen Zelf iets gevonden? Publicaties

 

Start
Omhoog
Opgravingen
Google Earth
Adressen
Zelf iets gevonden?
Publicaties

Op 12, 13 en 14 oktober 2018 worden in Apeldoorn en Epe de Nationale Archeologiedagen gehouden met als thema: de vroegmiddeleeuwse ijzerwinning op de Veluwe.

Nieuwe ontwikkelingen en experimenten met pas gevonden klapperstenen brengen diverse organisaties uit de twee gemeenten samen in een programma over ijzer en ijzerwinning.

Maak het mee en bekijk op drie zaterdagen de ijzerwinners aan het werk bij Veluws museum Hagedoorns Plaatse in Epe: op zaterdag 25 augustus tijdens de eerste bouw van de leemoven en het voorbewerken van de klappersteen, op zaterdag 22 september tijdens de afbouw van de oven en het smeden van een brok ruw ijzer (wolf) en op zaterdag 13 oktober tijdens het stoken van de oven; telkens van 11 tot 17 uur.

Vanaf 22 september is er een tentoonstelling te bekijken met daarin de laatste ontdekkingen over dit bijzondere onderwerp, zoals duizenden nieuw ontdekte ijzerkuilen, opgraving van ijzerovens en ijzerslakkenhoop in Loenen en onderzoek naar de herkomst van een ijzeren sikkel met de nieuwste technieken.

Vanaf 14 oktober komt deze tentoonstelling naar het Sportpark Orderbos in Apeldoorn. Daar bij de ingang van AV'34 ligt namelijk de grootste ijzerslakkenhoop van de Veluwe. Op deze zondag kun je daar ook smeden, laat een verteller je de tijd van het ijzerwinnen beleven en nog veel meer.

Dowload hier de folder 

Ijzeroven in bedrijf in Epe.