Resten B17 bommenwerper

Start Omhoog Google Earth Adressen Activiteiten Zelf iets gevonden? Publicaties

 

Start
Omhoog
Google Earth
Adressen
Activiteiten
Zelf iets gevonden?
Publicaties

Op 26 november 1944 nam de B17 bommenwerper “Little Guy”, samen met meer dan 1000 andere Amerikaanse vliegtuigen deel aan een aanval op Duitse spoorwegviaducten, rangeerterreinen en olie-installaties.

Al op de heenweg viel een van de vier motoren uit, op de terugweg gevolgd door een tweede en later een derde motor. Op de resterende motor kan een B17 geen hoogte houden en boven Apeldoorn sprongen 8 bemanningsleden uit het vliegtuig. De piloot Kyle Scott Smith probeerde het vliegtuig in bedwang te houden, maar kwam om toen het toestel in de kanovijver in Apeldoorn west stortte.

Hoewel het vliegtuig na de crash al grotendeels was geborgen, werd in 2010 door defensie de plaats van de crash nogmaals nauwkeurig onderzocht. De gemeentelijke archeologische dienst begeleidde deze berging. 

Het onderzoek leverde alsnog enkele honderden kilo’s resten van het oorspronkelijk 25 ton zware toestel: Qua gewicht ongeveer 1% van het totaal.

De AWA heeft deze resten op verzoek van de gemeente Apeldoorn doorzocht op herkenbare onderdelen wat een aantal aansprekende resultaten leverde.

Richtkruis van een van de mitrailleurs van de Little Guy

Voor meer informatie over de " Little Guy" zie ook:

Folder door de gemeente Apeldoorn
De site Apeldoorn en de Oorlog
Artikel over de berging in de Stentor van 16-11-2010
Artikel over de berging in de Stentor van 26-11-2010